Zelfregie en herstel
Soms wil je even onder de mensen zijn. Zoek je een luisterend oor. Op een plek waar je tot je recht komt. In een fijne omgeving. Dat kan bij onze zelfregiecentra in Deventer, Raalte en Olst en de inlopen in Twello en Lochem. Dus heb je zin in een kopje koffie? In een potje Rummikub? Of misschien in een goed gesprek? Wees welkom (ook als naaste) en kom gewoon eens binnenlopen. Je hebt geen indicatie of doorverwijzing nodig en je betaalt ook geen eigen bijdrage.
Niks hoeft
Mensen bezoeken ons voor de inloop en voor de vele activiteiten die er zijn. Onze zelfregiecentra en inlopen worden gerund voor en door bezoekers: zij doen zoveel mogelijk zelf, delen ervaringen samen en zijn elkaar tot steun. Iedereen komt wat 'halen' maar ook wat 'brengen'. Zoals koffie zetten, bardienst draaien, boodschappen doen, samen koken of een activiteit organiseren. Je krijgt bij ons alle ruimte en vrijheid om jezelf te zijn, jouw eigen plek te vinden, dingen op een eigen tempo te doen en jouw kwaliteiten te ontdekken.
Je eigen ding doen
Je vindt bij ons veel mogelijkheden om weer 'je eigen ding te kunnen doen’ en om 'stappen te gaan zetten'. Wat dat ook voor jou is of voor jou betekent. Je kunt dit zelf invullen. Gelijkwaardigheid, peer support, ervaringskennis en (familie-)ervaringsdeskundigheid spelen hierin een belangrijke rol.
Herstelcursussen en lotgenotengroepen
Ook komen veel mensen bij ons om te werken aan hun 'herstel'. Hierbij gaat het niet over 'genezing'. Maar over het (her)ontdekken van mogelijkheden voor een vervullend leven ondanks mentale klachten of een psychische kwetsbaarheid. Inwoners uit de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe, Raalte, Lochem en Voorst kunnen hier kosteloos deelnemen aan allerlei herstelcursussen en lotgenotengroepen. Door contact te hebben met lotgenoten en (familie-)ervaringsdeskundigen ervaren mensen (en hun naasten) steun, herkenning, erkenning en hoop. Ieders kwetsbaarheid mag er zijn, maar de focus ligt vooral op wat helpt. Door ervaringen samen te delen leer je van elkaar en met elkaar.
Herstelcursussen, -activiteiten en lotgenotengroepen
Benieuwd naar onze activiteiten?
Zelfregiecentrum Deventer
Aan de Lange Zandstraat vind je Zelfregiecentrum Deventer. Al jarenlang vinden mensen (ook naasten) hier een fijne omgeving om bij elkaar te komen. Mensen bezoeken ons voor de inloop met een kopje koffie en voor de vele activiteiten die er zijn. Bezoekers doen zoveel mogelijk zelf: bardienst draaien, opruimen, boodschappen doen, lunch bereiden en activiteiten organiseren. Dat kan karaoke zijn, bingo, Nederland in beweging, theater, rummikub of schaken. Maar ook gesprekken over een bepaald thema. Je kiest zelf wanneer je komt, wat je gaan doen en wanneer je weer gaat. Niks hoeft.
Er zijn verschillende ruimtes waar je van alles kunt doen. Er is een naaiatelier waar mensen kleding repareren en met stoffen werken. Er is een creatief atelier waar je kunt tekenen, schilderen of glas graveren. En op zonnige dagen vinden mensen elkaar in de mooie tuin. De aanwezige coördinatoren ondersteunen waar nodig. Iedereen is welkom om gewoon naar binnen te lopen. Het zelfregiecentrum in Deventer is ook dé plek waar veel herstelcursussen, -activiteiten en lotgenotengroepen gefaciliteert of georganiseerd worden (ook voor naasten).
Openingstijden: maandag t/m donderdag van 9.00 tot 16.00 uur
Contact: 0570 - 61 25 15 of
Adres: Lange Zandstraat 15 in Deventer
Inwoners uit gemeente Deventer kunnen meedoen aan de herstelcursussen en lotgenotengroepen van het regionaal Herstel Netwerk:
Dankzij het zelfregiecentrum zijn er vele vriendschappen ontstaan, heeft iemand weer een netwerk en lukt het vaak wél om deel te nemen aan sociale of culturele activiteiten. In sommige gevallen vinden bezoekers vrijwilligerswerk of een betaalde baan. Of bezoekers willen na het volgen van een herstelcursus hun eigen ervaringskennis leren inzetten. Ik word er heel gelukkig van als ik zie dat mensen tot hun recht komen en weer gaan groeien.
Lisanne
Coördinator zelfregiecentra
Zelfregiecentrum Olst
Het zelfregiecentrum in gemeente Olst-Wijhe is een open centrum waar iedereen welkom is. Mensen die het centrum bezoeken organiseren zelf verschillende activiteiten: samen creatief aan de slag, een spelletje spelen, een quiz doen of een bingo. Er worden ervaringen gedeeld en mensen zijn elkaar tot steun. De aanwezige coördinatoren ondersteunen waar nodig.
Je vindt ons in het Holstohus in Olst. Op de begane grond achterin hebben we twee dagdelen een mooie ruimte beschikbaar waar iedereen binnen kan komen lopen. Kom een kopje koffie of thee drinken, doe mee aan een activiteit of organiseer er zelf één. Niks hoeft. Er zijn ook regelmatig herstelactiviteiten en themagesprekken over mentale gezondheid. Mensen uit Olst-Wijhe (en hun naasten) vinden bij ons een fijne plek waar ze gewoon zichzelf kunnen zijn.
Openingstijden: dinsdag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur
Contact: 06 - 47 80 03 92 (di en do) of
Adres: Jan Schamhartstraat 5 in Olst
Inwoners uit gemeente Olst-Wijhe kunnen meedoen aan de herstelcursussen en lotgenotengroepen van de regionaal Herstel Netwerk:
Ik ging erheen en stapte naar binnen. Ik kende niemand. Dat vond ik spannend en ingewikkeld, want je weet niet wat je kunt verwachten. Na een warme introductie van coördinator Sanne ben ik wel terug blijven komen!
Christiaan
Bezoeker
Zelfregiecentrum Raalte
Veel mensen uit gemeente Raalte komen graag bij ons zelfregiecentrum. Om anderen te ontmoeten, voor een betekenisvolle daginvulling of om te werken aan hun herstel na een ontwrichtende periode. Het zelfregiecentrum wordt gerund door de bezoekers zelf. Mensen die weten hoe het is. En die soms ook worstelen met het leven. Op deze plek vinden zij (en hun naasten) erkenning, herkenning, hoop én gezelligheid. We weten allemaal dat het leven soms zwaar kan zijn. Samen kunnen we dit beter dragen.
In Raalte vind je ons in het Annahuis, elke maandag en woensdag. Je kunt hier in verschillende ruimtes bij elkaar komen, allerlei activiteiten ondernemen en herstelcursussen volgen. Loop gerust eens binnen om te kijken of het wat voor jou is.
Openingstijden: maandag en woensdag van 9.00 tot 16.00 uur
Contact: 06 - 44 39 78 61 (ma en wo) of
Adres: De Plas 8 in Raalte
Inwoners uit gemeente Raalte (en hun naasten) kunnen meedoen aan de herstelcursussen en lotgenotengroepen van de regionaal Herstel Netwerk:
In het zelfregiecentrum heb ik geleerd om meer rekening te houden met mezelf. Daarnaast heb ik er een doel voor ogen gekregen en weet ik nu waar ik in de toekomst naartoe wil: ik wil mijn ervaring inzetten om anderen hoop te geven en zo verder te helpen.
Natasja
Bezoeker
Zelfregie en herstel Lochem
Inwoners uit gemeente Lochem zijn van harte welkom bij de ontmoetingsplek De Stek. Hier worden allerlei activiteiten georganiseerd rondom mentale gezondheid, zelfregie en herstel. Mensen kunnen hier terecht om anderen te ontmoeten, voor een betekenisvolle daginvulling of om te werken aan hun herstel na een ontwrichtende periode. De Stek wordt gerund door de bezoekers zelf. Mensen die weten hoe het is. En die soms ook worstelen met het leven.
Kom eens langs. We ontmoeten je graag!
Openingstijden: elke maandag en woensdag van 10.00 tot 16.00 uur
Contact: 06 - 30 79 99 32 (ma en wo) of
Adres: Noorderwal 17 in Lochem
Op de webpagina van De Stek vind je de hele maandplanning.
Zelfregie en herstel Twello
Voor inwoners uit gemeente Voorst organiseren we een wekelijkse 'Inloop Mentale Gezondheid' in Twello. Iedereen is welkom om langs te komen: om anderen te ontmoeten, samen ervaringen te delen en/of activiteiten te ondernemen.
Dit is ook dé plek waar je vragen kunt stellen over de ggz of mentale gezondheid in het algemeen. De aanwezige coordinator vanuit Vriendendiensten gaat samen met jou op zoek naar antwoorden of oplossingen. Sta je op een wachtlijst voor de ggz? Dan is dit een fijne plek als'overbruggingsperiode'. Je vindt hier een kopje koffie, een luisterend oor en tips om je beter te kunnen voelen.
Openingstijden: donderdagmiddag van 13.30-16.00 uur
Contact: 0570 – 61 37 47 of
Adres: ‘De ontmoeting Klein Twello’ Kulturhus - Jachtlustplein 11, Twello
Inwoners (en hun naasten) uit gemeente Voorst kunnen ook meedoen aan de herstelcursussen en lotgenotengroepen van het regionaal Herstel Netwerk:
We speelden als herstelactiviteit het spel ‘Een Steekje Los?’ Meer dan de helft van de groep bleek weduwe(naar). We wisten dat wel, maar nu konden we erover praten en ervaringen uitwisselen. Het gemis dat we allemaal ervaren, konden we nu delen. Er was écht contact. Dat was fijn en verbindend.
Deelnemer uit Voorst
Neem dan contact op