Ingrid Spijkerman zet zich in voor de bezoekers van Zelfregiecentrum Deventer. En dat vrijwilligerswerk past haar als een oude jas. Want door een luisterend oor te bieden aan de bezoekers en hen waar het kan te ondersteunen, ontwikkelt ze zichzelf ook nog steeds. ‘Als ik kan bijdragen aan het welbevinden van mensen, haal ik daar zelf ook voldoening uit. We zien bezoekers hier echt opbloeien’. 

Het Zelfregiecentrum is zeven jaar geleden geopend en Ingrid (59) is er vanaf het begin vrijwilliger.  ‘Ik werd destijds gebeld of ik mij hiervoor wilde inzetten. Ik had geen werk en het idee sprak me aan. Via het UWV doe ik hier nu nog steeds vrijwilligerswerk. Officieel 20 uur maar vaak wel meer want ik ben hier graag’. 

De bezoekers van het Zelfregiecentrum zijn zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het centrum. Het is een soort ‘huiskamer’ waar iedereen zelf activiteiten kan oppakken zoals knutselen, spelletjes of bewegen of gewoon kan komen voor gezelschap en een gesprek. Er wordt samen gekookt en bardienst gedraaid, maar ook kleine huishoudelijke taken horen erbij.

Ingrid ondersteunt bezoekers zelfregiecentrum nieuweweb

(Ervaringsdeskundige) coördinatoren leiden het centrum in goede banen en Ingrid is één van de gastvrouwen. ‘We maken een praatje, vragen hoe het is en signaleren ook als iemand bijvoorbeeld ineens heel stil is of boos wordt. Heel veel mensen hebben behoefte aan een luisterend oor, daar begint het mee. Dat je mensen écht ziet en hoort. Is er meer nodig dan zijn de lijntjes kort en geef ik het door aan de coördinator’. Hoe groot die behoefte aan gezelschap en een praatje is blijkt wel uit het aantal bezoekers: gemiddeld tussen de 80 en 100 op een dag.  

‘Het geeft mij voldoening als ik mensen zie opbloeien’

Ingrid heeft zich daarnaast ontwikkeld in de rol van facilitator (trainer) van herstelcursussen. Tijdens deze cursussen krijgen mensen de mogelijkheid om lotgenoten te ontmoeten en gaan ze met elkaar in gesprek over verschillende thema’s die met herstel te maken hebben zoals hoop/perspectief, zelfmanagement/zelfzorg, steun en persoonlijke verantwoordelijkheid. ‘Ik heb daarvoor twee trainerscursussen gevolgd en geeft de trainingen Mindfulness en Herstellen doe je zelf. Persoonlijke ontwikkeling is voor mij belangrijk en dat geef ik ook graag door aan de deelnemers. Mensen kunnen hier zelf aan de slag met hun herstel. Bijvoorbeeld als ze op de wachtlijst staan voor behandeling bij Dimence. Het is ook fijn dat ze hier mensen ontmoeten die met soortgelijke problemen kampen en ervaren dat ze er niet alleen voor staan’. 

Ingrid gaat fluitend naar haar vrijwilligerswerk en komt ook energiek weer thuis. ‘Ik heb in het verleden niet zulke leuke ervaringen gehad bij werkgevers. Hoe mensen met elkaar omgaan, zo hard, dat vind ik lastig. Hier werk ik zonder die druk in een sociale en gezellige sfeer waar ik word gewaardeerd en serieus word genomen. Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend: ik heb werk, maar dan zonder die prestatiedruk. En ik beteken iets voor anderen. Dat is voor mij het belangrijkste’. 

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd door de provincie Overijssel.

Heb je een vraag?
Neem dan contact op