Op vrijdagavond 15 maart was Johan Stegeman in ut Huus in Olst. Voor een zaal met 120 mensen speelde hij zijn show ‘Zo vergat ik mezelf’, een autobiografische monoloog over zijn leven waarin hij worstelde met zijn geaardheid en twee psychoses met grootheidswanen.
Erover praten helpt
De theateravond werd georganiseerd door Vriendendiensten i.s.m. ut Huus en gemeente Olst-Wijhe. Wethouder Judith Compagner leidde de avond in namens de gemeente: "Het is fijn en mooi dat deze avond over mentale gezondheid word georganiseerd. Dit onderwerp is ook belangrijk voor de inwoners uit onze gemeente. Want hoe ga jij nou om met dagelijkse beslommeringen? En met mentale klachten zoals burn-out, stress, angst of eenzaamheid? We willen er in het normale leven over kunnen praten. Want zoals het op de website van Vriendendiensten zo mooi staat: tussen je kracht en je kwetsbaarheid liggen jouw mogelijkheden.”
Lotgenotencontact en peer-support
Na de voorstelling gingen Johan Stegeman en Fieke Bosscher (ervaringsdeskundige van Vriendendiensten) met de zaal verder in gesprek over mentale klachten en mentale gezondheid. Beide willen dat dit onderwerp stevig op de agenda wordt gezet. “Praat erover met elkaar, want erover praten, elkaar tot steun zijn en je plekje in de maatschappij vinden is voor iedereen heel belangrijk. Ieder verhaal is uniek en ieder proces die mensen meemaken om tot herstel van mentale klachten te komen is ook uniek. Zoek mensen op die het ook hebben meegemaakt en ontdek samen wat jou helpt en wat je van elkaar kunt leren. In dit zogenaamde 'peer-support contact' (of lotgenotencontact) vind je herkenning, erkenning, steun en hoop.”
Kom uit je hoofd en ga voelen
Aan Johan werd de vraag gesteld: “Wanneer had je het idee dat je weer jezelf was?” Zijn antwoord was: “Na de burn-out kwam een periode waarin ik niet meer meeging in de race. De maatschappij gaat zo snel. Ik ben toen heel bewust gaan vertragen. Ik heb regie genomen over mijn eigen leven en agenda. En veel rust. Mijn advies is ook ‘zoek een therapie, therapeut of andere activiteiten zoals mindfullness die bij je passen. Kom uit je hoofd en ga voelen met je lijf.”
Na de voorstelling en het nagesprek werd er in de foyer nog lang doorgepraat over mentale gezondheid. Mensen die mentale klachten ervaren en hun naasten wisselden ervaringen uit. Bijvoorbeeld over de vraag waarom het zo normaal is om op visite te gaan, een kaartje te sturen of boodschappen te doen als iemand een gebroken been heeft. En waarom we dit nog zo moeilijk vinden als iemand last heeft van mentale klachten.
Word maatje
Wil jij iets betekenen voor een ander? Dan kun je maatje worden! Kijk op de pagina van de maatjesactiviteiten.